Gazprom – Szerbia

Projekt információ

Egy magyarországi energetikai vállalat 2011-ben bízott meg azzal a feladattal, hogy segítsem a délszláv piacra történő terjeszkedésül előkészítését.
Az elsődleges cél az volt, hogy a cég valamilyen formában meg tudja vetni a lábát a délszláv energiapiacon, így a kezdeti feladatok fókuszában egyértelműen a piaci előkészületi munkák áltak
A piaci belépés azonban nagyon hamar olyan rendkívül látványos sikertörténetté kerekedett, ami minden előzetes várakozást felülmúlt.
  • Ügyfél Magyar energetikai vállalat, ill. Gazprom
  • Dátum: 2011-től folyamatosan a mai napig
  • Feladat: Piac és projekt előkészítés majd folyamatos projektmenedzsment

Mi történt?

A nagyjából 1 éves piaci előkészületek során felkerestük a délszláv piacon már jelenlévő szereplőket, szénhidrogénipari, gazdasági szakemberekkel tárgyaltam, majd 2012. elején a szerbiai Gazprom társaság által meghírdetett nemzetközi tenderre készítettem el a megbízó cég ajánlatát.

A tender keretében a Gazprom szerbiai leányvállalata 11 szénhidrogénipari kőolaj és földgáz kút fúrására kereste a megfelelő nemzetközi partnert.

Többek között a megfelelő és alapos előkészítő munka eredményeként, az általam képviselt partner nyerte a tender győztese. Mindez azért is számított óriási eredménynek, hiszen egy nagyon éles nemzetközi megmérettetésben hozták ki elsőnek úgy, hogy az ügyfelemnek ez volt a belépő projektje délszláv piacra.

A sikertörténet nem ért véget.

Első lépésként a meglévő üzleti kapcsolatainkat mozgósítottuk. Bármennyire is sok és nagyvonalú felajánlást kaptunk üzleti partnerektől, hamarosan világossá vált, hogy az ügy sikeréhez szélesebb társadalmi összefogás és egy jól látható PR megjelenés szükséges.

A munkálatok 2012 decemberében kezdődtek Szerbiában, amelynek – a sikeres előkészítő munka okán – felkértek a projektvezetésére.

Büszkeséggel tölt el, hogy a 11 kút kivitelezése minden érintett felet olyan elégedettséggel töltötte el, hogy a megbízó további 22 kút kivitelezésére kérte fel ügyfelemet.

A projektvezetés komplexitását jól mutatja, hogy egy időben három fúróberendezéssel dolgozott ügyfelem a projekten, ami Közép–Európa egyik legnagyobb olajipari projektjévé vált. A kivitelezésben több mint 20 külföldi olajiparhoz kapcsolódó vállalkozás, több mint 150 helyi alvállalkozó vett részt és gyakran előfordult, hogy egy fúrásponton egy nap alatt több mint 100 cég volt jelen. Mindez természetesen rendkívül pontos előkészítést és prezíc projektmenedzsmentet követelt meg, amely piac- és nyelvismeret nélkül valószínűleg lehetetlen vállalás lett volna.

A látványos piaci antré és stabil pozíció kiépítését követően is folytatódott ügyfelem és a helyi piaci szereplők, így a Gazprom helyi leányvállalata közti együttműködés, ami a mai napig folyamatos és mára más országokra is kiterjedt. Továbbra is új projekteken dolgozunk, amelyekkel igyekszünk jelentős hozzáadott értéket biztosítani az adott országok energiapiacán.

A siker nem csak a bevezetésig tartott, hanem azóta is töretlen.

Close
Compare
Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping